Planul fizic este dominat de doua componente: dieta si exercitiul fizic.
Dieta
Dieta omului modern este, cel mai adesea, haotica. Ajungem sa consumam prea multe calorii, multe substante toxice si adesea prea putine principii nutritive sanatoase.
O simplificare a dietei permite un control al caloriilor si al substantelor ce intra un corp prin proiectarea unor mese sanatoase.
Mic dejun, pranz si cina suplimentate de gustari cand organismul o cere.
Ca si continut, tinta este o dieta vegetariana (sau predominant vegetariana), usor hipocalorica. Un prim pas pentru carnivori poate fi alocarea unei zile din saptamana in care sa experimenteze cu retete vegetariene.
Pentru o prezentare generala a unei diete sanatoase recomand dieta lui Leo Babauta. Retetele din aceasta dieta le gasiti aici.
Simplificarea dietei poate parea a duce la o monotonie plictisitoare. Solutia pentru aceasta problema este atentia. Mancand incet, savurand mancarea, acordand atentie la arome, problema monotoniei poate fi gestionata mai usor.
Exercitiul fizic
“Prea putin”. Aceste doua cuvinte exprima principala problema a omului modern la acest capitol.
Nu este nevoie de ceva formal de genul alergatului sau a mersului la sala, ajunge folosirea corpului. Mersul pe jos intr-un ritm mai alert poate reechilibra organismul. Persoanele ce ajung la varste inaintate cel mai adesea nu practica un sport dar sunt foarte active.
Pentru cei ce prefera ceva formal, o serie de exercitii cu greutatea corpului facute dimineata pot reprezenta un inceput foarte bun. Burpees este un exercitiu ideal pentru ca poate fi facut absolut oriunde, chiar si atunci cand suntem plecati de acasa (delegatii). Un alt principiu simplu ce poate fi folosit este ideea de efectuarea a exercitiilor cu o viteza foarte scazuta. Exercitiile “slow speed” produc arderi intense si pot fi facute oriunde.
In final nu prea conteaza ce anume facem, tot ce conteaza este sa fim activi intr-o maniera consecventa in viata noastra.